Serwis Informacjny Branży Turystycznej

Wyszukiwarka

» Dla turystów
» Szukam partnera
» Kupię
» Sprzedam
» Chcę wynająć
» Oddam w wynajem
» Dam pracę
» Dam staż
» Szkolenia
» Szukam pracy

Aktualności: wszystkie

Konkurs na Knajpę Roku 2009 rozstrzygnięty. Zwycięzca został lokal R20

Laureatem został lokal R20, tak zadecydowało jury. Natomiast czytelnicy za najlepszą knajpę uznali "Sushi Zushi".

Lokal R20 wzorowany jest na francuskie bistro i jak powiedziała jedna z jego współwłaścicielek Karolina Benoit -" Ta restauracja to nasza duma i pasja. Wynik setek rozmów, które z Moniką Pęcikiewicz (druga współwłaścicielka) przeprowadziłyśmy o jedzeniu. Dużo ze sobą przebywamy, razem pracujemy w teatrze, a jeśli chodzi o jedzenie - mamy mnóstwo przepisów, książek i pełno na ten temat pomysłów. Bardzo się z tego wyróżnienia cieszymy". Według jednego z jurorów Edwarda Dwurnika lokal R20 to otwarte, zbliżające ludzi wnętrze: "Bardzo przypomina mi paryskie Chez Lipp z Boulevard Saint Germain des Pres. A jego niezwykłe menu to wzór dla innych restauracji". Inni członkowie jury chwalili kuchnię, zwłaszcza suflet czekoladowy, czy medalion wołowy z bakłażanem. Jedna z czytelniczek "Gazety Wyborczej" Alina Romanowska podsumował lokal następującymi słowami: "Francuski łącznik... z dobrym smakiem!"

W jury konkursu zasiadali: Aga Zaryan, Maria Seweryn, Edward Dwurnik i Robert Więckiewicz. Mieli oni dokonać wyboru pomiędzy: restauracją Biały Domek( wyróżnioną za polską kuchnię w klimacie Lucyny Ćwierczakiewiczowej), Buffo(za dobrą formę popularnego lokalu z fantazyjną, otwartą na inspiracje polską kuchnią), Enoteką Polską (za formę polskiej winiarni z włoskim jedzeniem), Sushi Zushi i R20.

Według czytelników najlepszą Knajpą Roku 2009 jest Sushi Zushi, która dostała ponad 60 proc. głosów. Docenione zostało twórcze podejście do tradycji i jakość lokalu. Jedno z uzasadnień było następujące: " Za to, że sushi to nie tylko surowa ryba, ale znacznie więcej oraz za to, że smaki mogą przekraczać kontynenty"(Maja Zielonka). "Najlepszy tatar z tuńczyka, świetny w smaku kawior z łososia, pyszny ostry sos do sashimi salad" podkreślała Klaudia Gawryszewska. Przewodniczący jury Maciej Nowak zwrócił uwagę na twórczy stosunek do tradycji sushi, młodzieńczość i za odważny pomysł zwołania najlepszych itame Warszawy.

Seweryn Blumsztajn, redaktor naczelny "Gazety Stołecznej" stwierdził podczas rozdania nagród, że Warszawa z tyloma restauracjami jest w pełni europejskim miastem.





Tagi:


Komentarze:

Najlepsze knajpy 2010 r. w Warszawie [2009-12-20 10:42 89.76.35.*]
Na pewno ten grubszy włochaty krytyk kulinarny z GW tani nie jest pamiętam jak się zachwycał chłopskim jadłem :) i ręcznie lepionymi pierogami z fabryki :) a sushi zushi mu zafundowało maćko maki jako grant dużo by pisać o tym poza tym wszystkie sushi bary jada na gotowcach z tacek i zushi nie jest tu wyjątkiem odpowiedz »

Najlepsze knajpy 2010 r. w Warszawie [2009-12-17 09:17 188.33.188.*]
Ciekawe ile zapłacono za to wyróżnienie? Piotr Górski. odpowiedz »


Najnowsze:
Bułgarscy restauratorzy naciągali turystów?
Pracownicy McDonalds strajkują
Gault&Millau Tour 2017 w Krakowie
Ostatni dzwonek na zgłoszenia do Weekendu za pół ceny
Sphinx wprowadza aplikację mobilną
AmRest przejmuje restauracje w Niemczech
Klient restauracji zapłaci za negatywny komentarz?
Restauracje dostaną pieniądze za rezygnację z przyjmowania gotówki
Pierwsze food trucki przyjechały pod Tatry
Mc Donalds wprowadza nową opcję dla klientów
Pożar karczmy w Małopolsce
Ile płacą w Polsce piwowarzy tytułem akcyzy?
McDonalds przestanie być sponsorem Igrzysk Olimpijskich
Gault&Millau wybrał najlepszych szefów kuchni w centralnej Polsce
Sfinks Polska planuje nowy program motywacyjny
KFC zmienia model działania lokali
Klienci restauracji nie rozpoznają paragonów?
AmRest wchodzi na rynek francuski
Sieć fast food wchodzi na polski rynek
Wenecja walczy z jedzeniem na wynos
 
Starsze aktualności:
Wrocław: zniżki na otwarcie terminalu
Konkurs Młody Kreator Sztuki Kulinarnej
Gdzie dobrze zjeść?
Verismo: Starbucks będzie sprzedawać ekspresy
Polacy jedzą frytki, bo nie mają pieniędzy
Włosi nadal uwielbiają pizzę
Bestsellery deserowe
Kolekcja Kibica w restauracjach Sphinx
AmRest: 100 nowych restauracji
Niemiecka branża hotelarska: brak rąk do pracy
Euro 2012 - Adam Gessler zagląda do kuchni
Sopot: Weronika Marczuk otwiera restaurację
Targi turystyczne Na Styku Kultur już dziś!
Zawód recepcjonisty przejdzie do lamusa?
Zdradzamy tajemnice najszczęśliwszych Polaków
Restauracja parodiuje reklamę z Beckhamem
Coffeeheaven kawiarnią roku
Kolekcja Kibica w restauracjach Sphinx
Polskie Jadło zmienia strategię
Na czym zarabiają pizzerie...

Zgłoś problem z tą stroną »


ryba maślana
Bułgarscy restauratorzy naciągali turystów?
Pracownicy McDonalds strajkują
Gault&Millau Tour 2017 w Krakowie
Ostatni dzwonek na zgłoszenia do Weekendu za pół ceny
Sphinx wprowadza aplikację mobilną

więcej »

Ta strona używa COOKIES. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Szczegóły w regulaminie.
OK, zamknij