Serwis Informacjny Branży Turystycznej

Wyszukiwarka

» Dla turystów
» Szukam partnera
» Kupię
» Sprzedam
» Chcę wynająć
» Oddam w wynajem
» Dam pracę
» Dam staż
» Szkolenia
» Szukam pracy

Aktualności: wszystkie

Turyści uważajcie na jedzenie w beskidzkich restauracjach i barach!

Śląska inspekcja handlowa skontrolowała lokale gastronomiczne w beskidzkich kurortach. Niestety wyniki są bardzo złe, nawet gorsze od zeszłorocznych.

Inspektorzy kontrolowali bary i restauracje w Wiśle, Ustroniu i Szczyrku. Rezultaty mrożą krew w żyłach.

Lokale bardzo często wykorzystują i podają przeterminowane towary. Liczby mówią sama za siebie: w jednej z placówek na 16 sprawdzonych partii mięsa aż 15 było przeterminowanych, w tym nawet o rok. W kolejnej, na 22 sprawdzone partie 13 było po dacie ważności od trzech dni do blisko 2,5 roku.

Ponadto jakość jedzenia i drinków jest wysoko niezadowalająca. Częstą praktyką restauratorów jest oszukiwanie na ilości alkoholu w drinku. W drinkach na 100 ml deklarowanej zawartości wódki brakowało nawet 25 ml alkoholu, a na 200 ml soku w drinku brakowało 82 ml.

Inspektorzy ujawnili również, że menu i cenniki w lokalach nie odpowiadają rzeczywistości. Właściciele lokali serwują klientom nawet o połowę mniejsze porcje niż jest zapisane w menu. Np. klient otrzymał 90 g pieczywa zamiast deklarowanych 200 g. W innym przypadku porcja kurczaka ważyła o 25 g mniej, potem w trzech porcjach 150 g frytek brakowało niemal jednej trzeciej.

Innym grzechem barów i restauracji jest niewłaściwa segregacja towarów w chłodniach. Nie ma tam żadnych reguł: lody leżą obok mięsa hamburgerowego, kaszanka jest przechowywana z grzybami oraz z ciastem francuskim i mrożonymi warzywami.

Kontrolerzy wykryli także oszustwa przy wydawaniu paragonów fiskalnych. Często także zamiast konkretnych nazw potraw paragon zawiera ogólne stwierdzenie np. "dania barowe".

Właściciele lokali wg. kontrolerów oszukują również w samych nazwach potraw. Klient zamawiając "pstrąga z potoku" myśli, że otrzyma prawdziwą, świeżą rybę a nie zamrożonego pstrąga hodowlanego.

Nieprawidłowości dotyczą również pracowników lokali. Często nie mają oni aktualnych badań lekarskich.

W wyniku kontroli Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej w Katowicach nałożył na firmy gastronomiczne 4 mandaty, cztery wnioski trafiły do sądu. Na tym jeszcze jednak nie koniec, bo kontrole usług gastronomicznych nadal trwają.

Powyższe informacje nie są dobrą wizytówką dla tych kurortów cieszących się dużą popularnością wśród turystów. Restauratorzy zamiast czyhać na zysk powinni dbać o turystów, bo zgodnie z powiedzeniem "raz struty klient nie wraca!" nie ma co ryzykować.




Tagi:

Najnowsze:
Kulinarne Mistrzostwa Polski odbędą się na targach WorldHotel
Sphinx otworzył nową restaurację w Sopocie
Turyści w Rzymie płacą za kawę znacznie więcej niż Włosi
McDonald`s Polska ma nowego prezesa
Restaurator przyczynił się do śmierci klienta
AmRest sfinalizował transakcję kupna operatora niemieckiego Starbucksa
Sfinks rozważa przejęcie trzech marek gastronomicznych
Browary zmniejszają aktywność reklamową
Cydr zyskuje dużą popularność na polskim rynku
Expo Mazury gospodarzem`Mazury HoReCa festiwal smaków`
Burger King chce inwestować w Polsce
Sphinx otwiera lokal na wrocławskim dworcu
Przed nami 20. edycja Targów EuroGastro
Costa Coffee otwiera pierwszy lokal w Białymstoku
Krajowy rynek zamówień gotowych posiłków przez internet dynamicznie wzrasta
Zabrze gospodarzem VIII Międzynarodowych Targów Turystyki Przemysłowej
Starbucks wejdzie na włoski rynek
Costa Coffee otwiera nową kawiarnię we Wrocławiu
Sphinx otwiera nowy lokal
W karnawale wzrasta sprzedaż alkoholu
 
Starsze aktualności:
Wielka Brytania walczy z otyłością
Nie wszystkie lokale przejmują się zakazem palenia
Festiwal wina na Maderze
Restauracja na wodzie zaprasza na pokład
Dominium Pizza liczy zysk ze sprzedaży online
Hotele Scandic organizują konferencje w zgodzie z naturą
Gastronomia na obcasach
Kulinarny Puchar Polski na Gastro Trendy 2011
Przed branżą turystyczną rozciąga się optymistyczna perspektywa?
Kolejny Małpi Biznes w Warszawie
Jedzenie online coraz popularniejsze
Kucharze dla dzieci w Afryce
Festiwal Oceanów w Lizbonie
Bary i restauracje nie są uczciwe wobec swoich klientów?
Francuski McDonald`s wprowadza śniadania nad Sekwaną
Konkurs "Najlepszy Produkt Ziemi Tarnowskiej" rozstrzygnięty
Piwne ogródki - owocny letni interes?
Sommelier na wagę złota
Szefowie kuchni walczą z głodem na świecie
Smakowity festiwal tuż tuż

Zgłoś problem z tą stroną »


 Archiwum 2013 

ryba maślanaparking Kraków Balice
Kulinarne Mistrzostwa Polski odbędą się na targach WorldHotel
Sphinx otworzył nową restaurację w Sopocie
Turyści w Rzymie płacą za kawę znacznie więcej niż Włosi
McDonald`s Polska ma nowego prezesa
Restaurator przyczynił się do śmierci klienta

więcej »

Ta strona używa COOKIES. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Szczegóły w regulaminie.
OK, zamknij