Serwis Informacjny Branży Turystycznej

Wyszukiwarka

» Dla turystów
» Szukam partnera
» Kupię
» Sprzedam
» Chcę wynająć
» Oddam w wynajem
» Dam pracę
» Dam staż
» Szkolenia
» Szukam pracy

Aktualności: wszystkie

Grupa Kościuszko "Polskie Jadło" wkracza na giełdę

Grupa Kościuszko "Polskie Jadło" wkracza na giełdę, aby pozyskać fundusze na budowę sieci restauracji z szybkim i tanim jedzeniem.

Zapisy na akcje firmy ruszają jutro, 17 kwietnia. Spółka ze sprzedaży 3,2 mln akcji chce zdobyć nawet 21 mln zł. Cena za akcję to przedział 5,5-6,5 zł. Dzięki tym pieniądzom zrealizowałaby swoje plany inwestycyjne. Spółka w latach 2008-09 planuje otworzyć 12 droższych lokali Polskie Jadło i aż 45 tańszych fast-foodów Ready & Go.

Warto inwestować w polską gastronomię, bo obecnie Polacy wydają w restauracjach coraz więcej. Na razie jest to tylko ok. 5% budżetu, ale liczba będzie rosnąć. Dla porównania Niemcy wydają 35%., a Amerykanie ponad 50%. Rocznie Polacy zostawiają w lokalach 17 mld zł, a obroty rosną w tempie 4-6% rocznie.

Twórcą Polskiego Jadła jest Jan Kościuszko, znany ze stworzenia w latach 90. słynnej sieci restauracji Chłopskie Jadło. Dwa lata temu sprzedał markę i lokale giełdowej sieci Sfinks Polska. Obecna Grupa Kościuszko "Polskie Jadło" ma w rękach szyldy "Polskie Jadło", "Ready & Go" i "Lanczowisko". Produkuje także własne dania gotowe pod marką "Polskie Jadło" i obsługuje imprezy masowe.




Tagi:

Najnowsze:
Bułgarscy restauratorzy naciągali turystów?
Pracownicy McDonalds strajkują
Gault&Millau Tour 2017 w Krakowie
Ostatni dzwonek na zgłoszenia do Weekendu za pół ceny
Sphinx wprowadza aplikację mobilną
AmRest przejmuje restauracje w Niemczech
Klient restauracji zapłaci za negatywny komentarz?
Restauracje dostaną pieniądze za rezygnację z przyjmowania gotówki
Pierwsze food trucki przyjechały pod Tatry
Mc Donalds wprowadza nową opcję dla klientów
Pożar karczmy w Małopolsce
Ile płacą w Polsce piwowarzy tytułem akcyzy?
McDonalds przestanie być sponsorem Igrzysk Olimpijskich
Gault&Millau wybrał najlepszych szefów kuchni w centralnej Polsce
Sfinks Polska planuje nowy program motywacyjny
KFC zmienia model działania lokali
Klienci restauracji nie rozpoznają paragonów?
AmRest wchodzi na rynek francuski
Sieć fast food wchodzi na polski rynek
Wenecja walczy z jedzeniem na wynos
 
Starsze aktualności:
Wrocław: zniżki na otwarcie terminalu
Konkurs Młody Kreator Sztuki Kulinarnej
Gdzie dobrze zjeść?
Verismo: Starbucks będzie sprzedawać ekspresy
Polacy jedzą frytki, bo nie mają pieniędzy
Włosi nadal uwielbiają pizzę
Bestsellery deserowe
Kolekcja Kibica w restauracjach Sphinx
AmRest: 100 nowych restauracji
Niemiecka branża hotelarska: brak rąk do pracy
Euro 2012 - Adam Gessler zagląda do kuchni
Sopot: Weronika Marczuk otwiera restaurację
Targi turystyczne Na Styku Kultur już dziś!
Zawód recepcjonisty przejdzie do lamusa?
Zdradzamy tajemnice najszczęśliwszych Polaków
Restauracja parodiuje reklamę z Beckhamem
Coffeeheaven kawiarnią roku
Kolekcja Kibica w restauracjach Sphinx
Polskie Jadło zmienia strategię
Na czym zarabiają pizzerie...

Zgłoś problem z tą stroną »


Bułgarscy restauratorzy naciągali turystów?
Pracownicy McDonalds strajkują
Gault&Millau Tour 2017 w Krakowie
Ostatni dzwonek na zgłoszenia do Weekendu za pół ceny
Sphinx wprowadza aplikację mobilną

więcej »

Ta strona używa COOKIES. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Szczegóły w regulaminie.
OK, zamknij