Serwis Informacjny Branży Turystycznej

Wyszukiwarka

» Dla turystów
» Szukam partnera
» Kupię
» Sprzedam
» Chcę wynająć
» Oddam w wynajem
» Dam pracę
» Dam staż
» Szkolenia
» Szukam pracy

Aktualności: wszystkie

Grupa Kościuszko "Polskie Jadło" wkracza na giełdę

Grupa Kościuszko "Polskie Jadło" wkracza na giełdę, aby pozyskać fundusze na budowę sieci restauracji z szybkim i tanim jedzeniem.

Zapisy na akcje firmy ruszają jutro, 17 kwietnia. Spółka ze sprzedaży 3,2 mln akcji chce zdobyć nawet 21 mln zł. Cena za akcję to przedział 5,5-6,5 zł. Dzięki tym pieniądzom zrealizowałaby swoje plany inwestycyjne. Spółka w latach 2008-09 planuje otworzyć 12 droższych lokali Polskie Jadło i aż 45 tańszych fast-foodów Ready & Go.

Warto inwestować w polską gastronomię, bo obecnie Polacy wydają w restauracjach coraz więcej. Na razie jest to tylko ok. 5% budżetu, ale liczba będzie rosnąć. Dla porównania Niemcy wydają 35%., a Amerykanie ponad 50%. Rocznie Polacy zostawiają w lokalach 17 mld zł, a obroty rosną w tempie 4-6% rocznie.

Twórcą Polskiego Jadła jest Jan Kościuszko, znany ze stworzenia w latach 90. słynnej sieci restauracji Chłopskie Jadło. Dwa lata temu sprzedał markę i lokale giełdowej sieci Sfinks Polska. Obecna Grupa Kościuszko "Polskie Jadło" ma w rękach szyldy "Polskie Jadło", "Ready & Go" i "Lanczowisko". Produkuje także własne dania gotowe pod marką "Polskie Jadło" i obsługuje imprezy masowe.




Tagi:

Najnowsze:
Gorąca kawa na wynos
McDonalds przestanie być sponsorem Igrzysk Olimpijskich
Savoir-vivre w francuskich McDonalds
Krajowa Rada Gastronomii i Cateringu chce złagodzenia zakazu handlu w niedziele
Gault&Millau wybrał najlepszych szefów kuchni w centralnej Polsce
Gastronomiczny festiwal w Sandomierzu
Sfinks Polska planuje nowy program motywacyjny
KFC zmienia model działania lokali
Klienci restauracji nie rozpoznają paragonów?
AmRest wchodzi na rynek francuski
Sieć fast food wchodzi na polski rynek
Wenecja walczy z jedzeniem na wynos
Food trucki zagoszczą pod Tatrami
Firmy cateringowe w okresie świątecznym zarabiają coraz więcej
Sfinks Polska ujawnia nową strategię
Konferencja poświęcona wyzwaniom stojącym przed gastronomią
Wyrok po Kuchennych rewolucjach
Polskie browary wśród najlepszych na świecie
Polska Rada Winiarstwa ustaliła priorytety na rok 2017
Zmieniają się preferencje Polaków w spożyciu alkoholu
 
Starsze aktualności:
AmRest: 100 nowych restauracji
Niemiecka branża hotelarska: brak rąk do pracy
Euro 2012 - Adam Gessler zagląda do kuchni
Sopot: Weronika Marczuk otwiera restaurację
Targi turystyczne Na Styku Kultur już dziś!
Zawód recepcjonisty przejdzie do lamusa?
Zdradzamy tajemnice najszczęśliwszych Polaków
Restauracja parodiuje reklamę z Beckhamem
Coffeeheaven kawiarnią roku
Kolekcja Kibica w restauracjach Sphinx
Polskie Jadło zmienia strategię
Na czym zarabiają pizzerie...
Mróz psuje smak piwa
Głodny i zapracowany? Odwiedź restaurację online
Do restauracji w samych majtkach...
Olsztyn: spłonęły dwie restauracje
McDonalds: tymczasowa restauracja
Drive - Thru Starbucks, czyli kawa dla zmotoryzowanych
Preferencje piwoszy
McDonalds zamyka restauracje

Zgłoś problem z tą stroną »


Gorąca kawa na wynos
McDonalds przestanie być sponsorem Igrzysk Olimpijskich
Savoir-vivre w francuskich McDonalds
Krajowa Rada Gastronomii i Cateringu chce złagodzenia zakazu handlu w niedziele
Gault&Millau wybrał najlepszych szefów kuchni w centralnej Polsce

więcej »

Ta strona używa COOKIES. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Szczegóły w regulaminie.
OK, zamknij