Serwis Informacjny Branży Turystycznej

Wyszukiwarka

» Dla turystów
» Szukam partnera
» Kupię
» Sprzedam
» Chcę wynająć
» Oddam w wynajem
» Dam pracę
» Dam staż
» Szkolenia
» Szukam pracy

Aktualności: wszystkie

Po obfitym obiedzie sterroryzował kelnerkę

Bandyta najadł się do syta w gliwickiej restauracji, po czym opuścił ją nie płacąc. Sąd postanowił umieścić go w areszcie. Chociaż zazwyczaj w podobnych przypadkach kilkunastodniowy areszt jest już docelową karą za wykroczenie, tutaj będzie jedynie wstępem do procesu, w którym 36-latkowi będzie grozić 12 lat więzienia.

W poniedziałek podkomisarz Marek Słomski z policji w Gliwicach poinformował, że bandyta nie tylko uciekł z restauracji bez uprzedniej zapłaty za posiłek, ale również groził kelnerce bronią, jak się potem okazało, pneumatyczną. Niedługo potem, po pościgu w centrum miasta, został zatrzymany przez policję.

Słomski podkreślił, że to klient, którego nie chce widzieć żaden restaurator, to człowiek z bogatą przeszłością. W momencie zatrzymania był już poszukiwany listem gończym przez rybnicki sąd również za inne przestępstwa przeciw mieniu. Wyjaśnił też, że prokurator potraktował zachowanie 36-latka w restauracji przy gliwickim Rynku jako kradzież rozbójniczą.

W czwartkowe popołudnie przestępca zjadł tam czterodaniowy obiad za 98 zł. Kiedy miał zapłacić rachunku, zagroził kelnerce wyjętą bronią, potem spokojnie wyszedł z lokalu. Jeden z wysłanych w okolice restauracji policyjnych patroli zauważył bandytę, którego po krótkim pościgu obezwładniono i zatrzymano.

36-latkowi bez stałego miejsca zamieszkania, gdyby nie wyciągnął broni, groziłaby grzywna bądź kilkunastodniowy areszt. Tak się działo przy podobnych, coraz częściej zdarzających się w ostatnim czasie zatrzymaniach za wyłudzenie posiłku w śląskich restauracjach. Rekordzista, 35-letni szalbierz, od grudnia 2008 roku do lutego 2009 roku wyłudził sześć podobnych drogich kolacji.

W innych podobnych przypadkach zabrzański sąd nałożył na 36-letniego mieszkańca niemieckiej Bremy 10 dni aresztu za kolację wartej ok. 120 zł. Zatrzymany w Bielsku-Białej 43-latek z Krakowa spędził w areszcie 5 dni za nieopłacony obiad o wartości ok. 160 zł.




Tagi:

Najnowsze:
Gotuj w domu, sprzedawaj posiłki - Uber dla kucharzy!
Zmieniają się preferencje Polaków w spożyciu alkoholu
Co goście hotelowi lubią zjeść na śniadanie?
Targi EuroGastro i WorldHotel w jednym terminie
Ministerstwo Rozwoju wprowadza ułatwienie dla przyszłych przedsiębiorców
McDonalds sprzedaje udziały na rynku chińskim
Rynek usług cateringowych dynamicznie rośnie
Sfinks Polska przejmie sieć pizzerii
Jakie świąteczne przysmaki jadają Chorwaci?
Wyrok w sprawie karmienia piersią w restauracji
Jak reklamowały się browary w trzecim kwartale
Sfinks negocjuje przejęcie sieci pizzerii
Znamy zwycięzców krajowych Mistrzostw Młodych Kucharzy
Ile zarobił Sfinks Polska w trzech kwartałach?
Praca w nadgodzinach - kto ma zbierać dowody?
Nowa sieć kawiarni wchodzi na polski rynek
Martini Polska nowym Członkiem ZP PRW
PSPD: Browary kraftowe zwiększą udział w rynku
Jak reklamują się browary?
Jakie wyniki zanotował AmRest?
 
Starsze aktualności:
Olsztyn: spłonęły dwie restauracje
McDonalds: tymczasowa restauracja
Drive - Thru Starbucks, czyli kawa dla zmotoryzowanych
Preferencje piwoszy
McDonalds zamyka restauracje
Hamburger z robalem
Niebieskie menu w Warszawie
Zamów pizzę przez iPhone`a
Niemcy drugą potęgą kulinarną w Europie
Czytelnicy Warsaw Insider ocenili stolicę
Wielki Finał Independent Flair League już w sobotę
Amrest wprowadza karty podarunkowe typu pre-paid
Nielegalna działalność byłego prezesa AmRest
Więcej lokali KFC i Pizza Hut
Kuchnia Polska na francuskich salonach
Degustacja wina w Czechach
Sphinx dostał Godło Jakości Obsługi
Mex Polska sprzedał akcje za 10 mln
Da Grasso zaprasza na weekend amerykański do Łodzi
Polacy chcą jeść nie tylko smacznie, ale i zdrowo

Zgłoś problem z tą stroną »


ryba maślana
Gotuj w domu, sprzedawaj posiłki - Uber dla kucharzy!
Zmieniają się preferencje Polaków w spożyciu alkoholu
Co goście hotelowi lubią zjeść na śniadanie?
Targi EuroGastro i WorldHotel w jednym terminie
Ministerstwo Rozwoju wprowadza ułatwienie dla przyszłych przedsiębiorców

więcej »

Ta strona używa COOKIES. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Szczegóły w regulaminie.
OK, zamknij