Serwis Informacjny Branży Turystycznej

Wyszukiwarka

» Dla turystów
» Szukam partnera
» Kupię
» Sprzedam
» Chcę wynająć
» Oddam w wynajem
» Dam pracę
» Dam staż
» Szkolenia
» Szukam pracy

Aktualności: wszystkie

Po obfitym obiedzie sterroryzował kelnerkę

Bandyta najadł się do syta w gliwickiej restauracji, po czym opuścił ją nie płacąc. Sąd postanowił umieścić go w areszcie. Chociaż zazwyczaj w podobnych przypadkach kilkunastodniowy areszt jest już docelową karą za wykroczenie, tutaj będzie jedynie wstępem do procesu, w którym 36-latkowi będzie grozić 12 lat więzienia.

W poniedziałek podkomisarz Marek Słomski z policji w Gliwicach poinformował, że bandyta nie tylko uciekł z restauracji bez uprzedniej zapłaty za posiłek, ale również groził kelnerce bronią, jak się potem okazało, pneumatyczną. Niedługo potem, po pościgu w centrum miasta, został zatrzymany przez policję.

Słomski podkreślił, że to klient, którego nie chce widzieć żaden restaurator, to człowiek z bogatą przeszłością. W momencie zatrzymania był już poszukiwany listem gończym przez rybnicki sąd również za inne przestępstwa przeciw mieniu. Wyjaśnił też, że prokurator potraktował zachowanie 36-latka w restauracji przy gliwickim Rynku jako kradzież rozbójniczą.

W czwartkowe popołudnie przestępca zjadł tam czterodaniowy obiad za 98 zł. Kiedy miał zapłacić rachunku, zagroził kelnerce wyjętą bronią, potem spokojnie wyszedł z lokalu. Jeden z wysłanych w okolice restauracji policyjnych patroli zauważył bandytę, którego po krótkim pościgu obezwładniono i zatrzymano.

36-latkowi bez stałego miejsca zamieszkania, gdyby nie wyciągnął broni, groziłaby grzywna bądź kilkunastodniowy areszt. Tak się działo przy podobnych, coraz częściej zdarzających się w ostatnim czasie zatrzymaniach za wyłudzenie posiłku w śląskich restauracjach. Rekordzista, 35-letni szalbierz, od grudnia 2008 roku do lutego 2009 roku wyłudził sześć podobnych drogich kolacji.

W innych podobnych przypadkach zabrzański sąd nałożył na 36-letniego mieszkańca niemieckiej Bremy 10 dni aresztu za kolację wartej ok. 120 zł. Zatrzymany w Bielsku-Białej 43-latek z Krakowa spędził w areszcie 5 dni za nieopłacony obiad o wartości ok. 160 zł.




Tagi:

Najnowsze:
Szef Roku Żółtego Przewodnika Gault&Millau szkolił laureatów Mistrzostw Młodych Kucharzy 2016
Polskie browary wśród najlepszych na świecie
Polska Rada Winiarstwa ustaliła priorytety na rok 2017
Zmieniają się preferencje Polaków w spożyciu alkoholu
McDonalds sprzedaje udziały na rynku chińskim
Rynek usług cateringowych dynamicznie rośnie
Sfinks Polska przejmie sieć pizzerii
Jakie świąteczne przysmaki jadają Chorwaci?
Wyrok w sprawie karmienia piersią w restauracji
Jak reklamowały się browary w trzecim kwartale
Sfinks negocjuje przejęcie sieci pizzerii
Znamy zwycięzców krajowych Mistrzostw Młodych Kucharzy
Ile zarobił Sfinks Polska w trzech kwartałach?
Praca w nadgodzinach - kto ma zbierać dowody?
Nowa sieć kawiarni wchodzi na polski rynek
Martini Polska nowym Członkiem ZP PRW
PSPD: Browary kraftowe zwiększą udział w rynku
Jak reklamują się browary?
Jakie wyniki zanotował AmRest?
Na co klienci zwracają uwagę przy wyborze restauracji?
 
Starsze aktualności:
McDonalds: tymczasowa restauracja
Drive - Thru Starbucks, czyli kawa dla zmotoryzowanych
Preferencje piwoszy
McDonalds zamyka restauracje
Hamburger z robalem
Niebieskie menu w Warszawie
Zamów pizzę przez iPhone`a
Niemcy drugą potęgą kulinarną w Europie
Czytelnicy Warsaw Insider ocenili stolicę
Wielki Finał Independent Flair League już w sobotę
Amrest wprowadza karty podarunkowe typu pre-paid
Nielegalna działalność byłego prezesa AmRest
Więcej lokali KFC i Pizza Hut
Kuchnia Polska na francuskich salonach
Degustacja wina w Czechach
Sphinx dostał Godło Jakości Obsługi
Mex Polska sprzedał akcje za 10 mln
Da Grasso zaprasza na weekend amerykański do Łodzi
Polacy chcą jeść nie tylko smacznie, ale i zdrowo
Krakowscy kelnerzy też pobiegną

Zgłoś problem z tą stroną »


ryba maślana
Szef Roku Żółtego Przewodnika Gault&Millau szkolił laureatów Mistrzostw Młodych Kucharzy 2016
Polskie browary wśród najlepszych na świecie
Polska Rada Winiarstwa ustaliła priorytety na rok 2017
Zmieniają się preferencje Polaków w spożyciu alkoholu
McDonalds sprzedaje udziały na rynku chińskim

więcej »

Ta strona używa COOKIES. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Szczegóły w regulaminie.
OK, zamknij