Serwis Informacjny Branży Turystycznej

Wyszukiwarka

» Dla turystów
» Szukam partnera
» Kupię
» Sprzedam
» Chcę wynająć
» Oddam w wynajem
» Dam pracę
» Dam staż
» Szkolenia
» Szukam pracy

Aktualności: wszystkie

Po obfitym obiedzie sterroryzował kelnerkę

Bandyta najadł się do syta w gliwickiej restauracji, po czym opuścił ją nie płacąc. Sąd postanowił umieścić go w areszcie. Chociaż zazwyczaj w podobnych przypadkach kilkunastodniowy areszt jest już docelową karą za wykroczenie, tutaj będzie jedynie wstępem do procesu, w którym 36-latkowi będzie grozić 12 lat więzienia.

W poniedziałek podkomisarz Marek Słomski z policji w Gliwicach poinformował, że bandyta nie tylko uciekł z restauracji bez uprzedniej zapłaty za posiłek, ale również groził kelnerce bronią, jak się potem okazało, pneumatyczną. Niedługo potem, po pościgu w centrum miasta, został zatrzymany przez policję.

Słomski podkreślił, że to klient, którego nie chce widzieć żaden restaurator, to człowiek z bogatą przeszłością. W momencie zatrzymania był już poszukiwany listem gończym przez rybnicki sąd również za inne przestępstwa przeciw mieniu. Wyjaśnił też, że prokurator potraktował zachowanie 36-latka w restauracji przy gliwickim Rynku jako kradzież rozbójniczą.

W czwartkowe popołudnie przestępca zjadł tam czterodaniowy obiad za 98 zł. Kiedy miał zapłacić rachunku, zagroził kelnerce wyjętą bronią, potem spokojnie wyszedł z lokalu. Jeden z wysłanych w okolice restauracji policyjnych patroli zauważył bandytę, którego po krótkim pościgu obezwładniono i zatrzymano.

36-latkowi bez stałego miejsca zamieszkania, gdyby nie wyciągnął broni, groziłaby grzywna bądź kilkunastodniowy areszt. Tak się działo przy podobnych, coraz częściej zdarzających się w ostatnim czasie zatrzymaniach za wyłudzenie posiłku w śląskich restauracjach. Rekordzista, 35-letni szalbierz, od grudnia 2008 roku do lutego 2009 roku wyłudził sześć podobnych drogich kolacji.

W innych podobnych przypadkach zabrzański sąd nałożył na 36-letniego mieszkańca niemieckiej Bremy 10 dni aresztu za kolację wartej ok. 120 zł. Zatrzymany w Bielsku-Białej 43-latek z Krakowa spędził w areszcie 5 dni za nieopłacony obiad o wartości ok. 160 zł.




Tagi:

Najnowsze:
Gorąca kawa na wynos
McDonalds przestanie być sponsorem Igrzysk Olimpijskich
Savoir-vivre w francuskich McDonalds
Krajowa Rada Gastronomii i Cateringu chce złagodzenia zakazu handlu w niedziele
Gault&Millau wybrał najlepszych szefów kuchni w centralnej Polsce
Gastronomiczny festiwal w Sandomierzu
Sfinks Polska planuje nowy program motywacyjny
KFC zmienia model działania lokali
Klienci restauracji nie rozpoznają paragonów?
AmRest wchodzi na rynek francuski
Sieć fast food wchodzi na polski rynek
Wenecja walczy z jedzeniem na wynos
Food trucki zagoszczą pod Tatrami
Firmy cateringowe w okresie świątecznym zarabiają coraz więcej
Sfinks Polska ujawnia nową strategię
Konferencja poświęcona wyzwaniom stojącym przed gastronomią
Wyrok po Kuchennych rewolucjach
Polskie browary wśród najlepszych na świecie
Polska Rada Winiarstwa ustaliła priorytety na rok 2017
Zmieniają się preferencje Polaków w spożyciu alkoholu
 
Starsze aktualności:
AmRest: 100 nowych restauracji
Niemiecka branża hotelarska: brak rąk do pracy
Euro 2012 - Adam Gessler zagląda do kuchni
Sopot: Weronika Marczuk otwiera restaurację
Targi turystyczne Na Styku Kultur już dziś!
Zawód recepcjonisty przejdzie do lamusa?
Zdradzamy tajemnice najszczęśliwszych Polaków
Restauracja parodiuje reklamę z Beckhamem
Coffeeheaven kawiarnią roku
Kolekcja Kibica w restauracjach Sphinx
Polskie Jadło zmienia strategię
Na czym zarabiają pizzerie...
Mróz psuje smak piwa
Głodny i zapracowany? Odwiedź restaurację online
Do restauracji w samych majtkach...
Olsztyn: spłonęły dwie restauracje
McDonalds: tymczasowa restauracja
Drive - Thru Starbucks, czyli kawa dla zmotoryzowanych
Preferencje piwoszy
McDonalds zamyka restauracje

Zgłoś problem z tą stroną »


Gorąca kawa na wynos
McDonalds przestanie być sponsorem Igrzysk Olimpijskich
Savoir-vivre w francuskich McDonalds
Krajowa Rada Gastronomii i Cateringu chce złagodzenia zakazu handlu w niedziele
Gault&Millau wybrał najlepszych szefów kuchni w centralnej Polsce

więcej »

Ta strona używa COOKIES. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Szczegóły w regulaminie.
OK, zamknij