Serwis Informacjny Branży Turystycznej

Wyszukiwarka

» Dla turystów
» Szukam partnera
» Kupię
» Sprzedam
» Chcę wynająć
» Oddam w wynajem
» Dam pracę
» Dam staż
» Szkolenia
» Szukam pracy

Aktualności: wszystkie

Ogólnopolski Konkurs Kulinarny "Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś"

W dniach 3-5 czerwca odbędzie się trzecia edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś".

Konkurs skierowany jest do kucharzy profesjonalnych oraz uczniów szkół gastronomicznych. Celem konkursu jest propagowanie polskiej sztuki kulinarnej, łączenie kulinarnych tradycji ze współczesnością oraz promowanie producentów polskiej żywności. W rywalizacji o puchar Złotej Korony dla najlepszego dania Kuchni Polskiej udział wezmą dwuosobowe ekipy kucharskie. Przedmiotem Konkursu jest przekąska zimna lub ciepła (Filet z suma ze skórą + szyjki rakowe + bób); danie główne (comber z daniela b/k + dowolny ser Firmy "Lazur" + młoda kapusta kiszona).

W III edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś" udział zapowiedziało wiele znanych osób ze środowiska dziennikarskiego i artystycznego. Konkurs jest nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2011. Organizatorem Konkursu jest Stefan Birek Szef Kuchni Hotelu Lord. Miejsce konkursu to podzamcze Hotelu Zamek w Pułtusku-Dom Polonii.




Tagi:


Komentarze:

Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś [2011-02-13 13:49 62.121.132.*]
saphiro.pl Niebo w gębie - małopolskie przysmaki Polacy słyną z zamiłowania do jedzenia, świadczą o tym słynne uczty oraz przyjęcia szlacheckie cieszące się szaloną popularnością. Czasy królów polskich słyną z potraw, pieczeni z prosiąt, dzików, pasztetów, czy też kaczek i gęsi.
Pomimo rozwoju miast i jednoczesnego napływu orientalnej kuchni, nadal dobrze prosperują i powstają równocześnie nowe restauracje serwujące typowo staropolskie mięsne dania, będące świetną alternatywą dla niezdrowych fast foodów. W lokalach tych znajdziemy w menu typowe dla danego regionu zupy a i dania zaskakujące swymi składnikami. Niektórzy z nas nie nie mogą sobie wyobrazić świątecznych stołów bez wyśmienitych dań staropolskich. Warto powracać do staropolskich obyczajów naszej kuchni, gdyż na co dzień nie gotujemy w ten sposób, a małopolskie przysmaki to naprawdę tytułowe niebo w gębie! Powstaje tu oscypek, ser z owczego mleka, w Liszkach odnajdziemy ulubioną wędlinę naszego papieża Jana Pawła II słynną kiełbasę lisiecką, no i nie można by zapomnieć aby w Krakowie nie spróbować obwarzanków i chleba prądnickiego. Receptury te nie zmieniają się od ponad setek lat. Oprócz regionalnych restauracji, w których smakołyki te są dostępne, mieszkańcy i turyści mogą dodatkowo skosztować podczas kulinarnych kiermaszy, na targach, a szczególnie w lecie na małopolskim festiwalu smaku. I tu pojawiają się przysmaki, które cieszą nie tylko Małopolskę ale i podniebienia europejskich smakoszy. Na pierwszym miejscu mamy produkty wpisane do rejestru chronionych nazw pochodzenia Unii Europejskiej, któż nie spróbował bryndzy podhalańskiej, miękkiego sera z owczego mleka czy też oscypka. Każdy turysta sięgnął po ten legendarny owczy ser naszych górali spod Tatr, Pienin i Beskidów pamiętając jego pikantny, słonawy, przesiąknięty dymem z ogniska smak. Mamy nawet wersję oscypka mini, redykołkę produkowaną w fantazyjnych kształtach. Kolejnym przysmakiem z owczego mleka jest bunc z góralskich bacówek. Odwiedzający okolice górskich miejscowości mogą również skosztować podpuszczkowej owczej bryndzy podhalańskiej, sera gazdowskiego z podgrzewanego mleka krowiego. Podniebienia turystów odwiedzających Małopolskę zachwyci również szeroka gama regionalnych wędlin i mięs. Wspomniana kiełbasa lisiecka o delikatnym smaku, smaczna tuszka gęsi zatorskiej, prawdziwy rarytas jakim jest jagnięcina podhalańska z okolic Zakopanego, Nowego Targu i Szczawnicy. Na obiad dodając wędzonki lub kiełbasy można przygotować tradycyjnego kiszonego żuru krakowskiego, znanego w Małopolsce już od XIII wieku. Alternatywą na stole może być czerwony barszcz, sztandarowe danie polskiej kuchni, cieszące się popularnością również wśród obcokrajowców. W dolinach rzek Prądnika i Szreniawy buraki uprawiano od stuleci nawet w małych przydomowych ogródkach. Każda gospodyni sporządzała "kwas buraczany" do przyrządzania smacznych zup, a także do bezpośredniego spożycia, jako zdrowy napój. W wielu domach robi się to do dziś. Jako...
odpowiedz »


Najnowsze:
Zmiana w zarządzie Starbucks na stanowisku prezesa
McDonald zamierza przenieść swoją bazę podatkową do Wielkiej Brytanii
W jaki sposób zapewnić firmie lojalnych klientów?
Przygotowania branży winiarskiej do okresu świąteczno-noworocznego
AmRest wykupi restauracje KFC w Niemczech
Jak reklamowały się browary w trzecim kwartale
Sfinks negocjuje przejęcie sieci pizzerii
Znamy zwycięzców krajowych Mistrzostw Młodych Kucharzy
Ile zarobił Sfinks Polska w trzech kwartałach?
Praca w nadgodzinach - kto ma zbierać dowody?
Nowa sieć kawiarni wchodzi na polski rynek
Martini Polska nowym Członkiem ZP PRW
PSPD: Browary kraftowe zwiększą udział w rynku
Jak reklamują się browary?
Jakie wyniki zanotował AmRest?
Na co klienci zwracają uwagę przy wyborze restauracji?
Jakie wyniki osiągnął Sfinks Polska?
Piwowarstwo domowe zdobywa coraz większą popularność
Kompania Piwowarska chce zacieśnić kontakt z restauratorami
Przedrostek Mc tylko dla McDonald`s
 
Starsze aktualności:
Hamburger z robalem
Niebieskie menu w Warszawie
Zamów pizzę przez iPhone`a
Niemcy drugą potęgą kulinarną w Europie
Czytelnicy Warsaw Insider ocenili stolicę
Wielki Finał Independent Flair League już w sobotę
Amrest wprowadza karty podarunkowe typu pre-paid
Nielegalna działalność byłego prezesa AmRest
Więcej lokali KFC i Pizza Hut
Kuchnia Polska na francuskich salonach
Degustacja wina w Czechach
Sphinx dostał Godło Jakości Obsługi
Mex Polska sprzedał akcje za 10 mln
Da Grasso zaprasza na weekend amerykański do Łodzi
Polacy chcą jeść nie tylko smacznie, ale i zdrowo
Krakowscy kelnerzy też pobiegną
Nowa kawiarnia Starbucks w Warszawie
Nowy program lojalnościowy w kawiarniach coffeeheaven
Dziwny włamywacz
Wielka Brytania walczy z otyłością

Zgłoś problem z tą stroną »


ryba maślana
Zmiana w zarządzie Starbucks na stanowisku prezesa
McDonald zamierza przenieść swoją bazę podatkową do Wielkiej Brytanii
W jaki sposób zapewnić firmie lojalnych klientów?
Przygotowania branży winiarskiej do okresu świąteczno-noworocznego
AmRest wykupi restauracje KFC w Niemczech

więcej »

Ta strona używa COOKIES. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Szczegóły w regulaminie.
OK, zamknij