Serwis Informacjny Branży Turystycznej

Wyszukiwarka

» Dla turystów
» Szukam partnera
» Kupię
» Sprzedam
» Chcę wynająć
» Oddam w wynajem
» Dam pracę
» Dam staż
» Szkolenia
» Szukam pracy

Aktualności: wszystkie

Ogólnopolski Konkurs Kulinarny "Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś"

W dniach 3-5 czerwca odbędzie się trzecia edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś".

Konkurs skierowany jest do kucharzy profesjonalnych oraz uczniów szkół gastronomicznych. Celem konkursu jest propagowanie polskiej sztuki kulinarnej, łączenie kulinarnych tradycji ze współczesnością oraz promowanie producentów polskiej żywności. W rywalizacji o puchar Złotej Korony dla najlepszego dania Kuchni Polskiej udział wezmą dwuosobowe ekipy kucharskie. Przedmiotem Konkursu jest przekąska zimna lub ciepła (Filet z suma ze skórą + szyjki rakowe + bób); danie główne (comber z daniela b/k + dowolny ser Firmy "Lazur" + młoda kapusta kiszona).

W III edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś" udział zapowiedziało wiele znanych osób ze środowiska dziennikarskiego i artystycznego. Konkurs jest nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2011. Organizatorem Konkursu jest Stefan Birek Szef Kuchni Hotelu Lord. Miejsce konkursu to podzamcze Hotelu Zamek w Pułtusku-Dom Polonii.




Tagi:


Komentarze:

Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś [2011-02-13 13:49 62.121.132.*]
saphiro.pl Niebo w gębie - małopolskie przysmaki Polacy słyną z zamiłowania do jedzenia, świadczą o tym słynne uczty oraz przyjęcia szlacheckie cieszące się szaloną popularnością. Czasy królów polskich słyną z potraw, pieczeni z prosiąt, dzików, pasztetów, czy też kaczek i gęsi.
Pomimo rozwoju miast i jednoczesnego napływu orientalnej kuchni, nadal dobrze prosperują i powstają równocześnie nowe restauracje serwujące typowo staropolskie mięsne dania, będące świetną alternatywą dla niezdrowych fast foodów. W lokalach tych znajdziemy w menu typowe dla danego regionu zupy a i dania zaskakujące swymi składnikami. Niektórzy z nas nie nie mogą sobie wyobrazić świątecznych stołów bez wyśmienitych dań staropolskich. Warto powracać do staropolskich obyczajów naszej kuchni, gdyż na co dzień nie gotujemy w ten sposób, a małopolskie przysmaki to naprawdę tytułowe niebo w gębie! Powstaje tu oscypek, ser z owczego mleka, w Liszkach odnajdziemy ulubioną wędlinę naszego papieża Jana Pawła II słynną kiełbasę lisiecką, no i nie można by zapomnieć aby w Krakowie nie spróbować obwarzanków i chleba prądnickiego. Receptury te nie zmieniają się od ponad setek lat. Oprócz regionalnych restauracji, w których smakołyki te są dostępne, mieszkańcy i turyści mogą dodatkowo skosztować podczas kulinarnych kiermaszy, na targach, a szczególnie w lecie na małopolskim festiwalu smaku. I tu pojawiają się przysmaki, które cieszą nie tylko Małopolskę ale i podniebienia europejskich smakoszy. Na pierwszym miejscu mamy produkty wpisane do rejestru chronionych nazw pochodzenia Unii Europejskiej, któż nie spróbował bryndzy podhalańskiej, miękkiego sera z owczego mleka czy też oscypka. Każdy turysta sięgnął po ten legendarny owczy ser naszych górali spod Tatr, Pienin i Beskidów pamiętając jego pikantny, słonawy, przesiąknięty dymem z ogniska smak. Mamy nawet wersję oscypka mini, redykołkę produkowaną w fantazyjnych kształtach. Kolejnym przysmakiem z owczego mleka jest bunc z góralskich bacówek. Odwiedzający okolice górskich miejscowości mogą również skosztować podpuszczkowej owczej bryndzy podhalańskiej, sera gazdowskiego z podgrzewanego mleka krowiego. Podniebienia turystów odwiedzających Małopolskę zachwyci również szeroka gama regionalnych wędlin i mięs. Wspomniana kiełbasa lisiecka o delikatnym smaku, smaczna tuszka gęsi zatorskiej, prawdziwy rarytas jakim jest jagnięcina podhalańska z okolic Zakopanego, Nowego Targu i Szczawnicy. Na obiad dodając wędzonki lub kiełbasy można przygotować tradycyjnego kiszonego żuru krakowskiego, znanego w Małopolsce już od XIII wieku. Alternatywą na stole może być czerwony barszcz, sztandarowe danie polskiej kuchni, cieszące się popularnością również wśród obcokrajowców. W dolinach rzek Prądnika i Szreniawy buraki uprawiano od stuleci nawet w małych przydomowych ogródkach. Każda gospodyni sporządzała "kwas buraczany" do przyrządzania smacznych zup, a także do bezpośredniego spożycia, jako zdrowy napój. W wielu domach robi się to do dziś. Jako...
odpowiedz »


Najnowsze:
Bułgarscy restauratorzy naciągali turystów?
Pracownicy McDonalds strajkują
Gault&Millau Tour 2017 w Krakowie
Ostatni dzwonek na zgłoszenia do Weekendu za pół ceny
Sphinx wprowadza aplikację mobilną
AmRest przejmuje restauracje w Niemczech
Klient restauracji zapłaci za negatywny komentarz?
Restauracje dostaną pieniądze za rezygnację z przyjmowania gotówki
Pierwsze food trucki przyjechały pod Tatry
Mc Donalds wprowadza nową opcję dla klientów
Pożar karczmy w Małopolsce
Ile płacą w Polsce piwowarzy tytułem akcyzy?
McDonalds przestanie być sponsorem Igrzysk Olimpijskich
Gault&Millau wybrał najlepszych szefów kuchni w centralnej Polsce
Sfinks Polska planuje nowy program motywacyjny
KFC zmienia model działania lokali
Klienci restauracji nie rozpoznają paragonów?
AmRest wchodzi na rynek francuski
Sieć fast food wchodzi na polski rynek
Wenecja walczy z jedzeniem na wynos
 
Starsze aktualności:
Wrocław: zniżki na otwarcie terminalu
Konkurs Młody Kreator Sztuki Kulinarnej
Gdzie dobrze zjeść?
Verismo: Starbucks będzie sprzedawać ekspresy
Polacy jedzą frytki, bo nie mają pieniędzy
Włosi nadal uwielbiają pizzę
Bestsellery deserowe
Kolekcja Kibica w restauracjach Sphinx
AmRest: 100 nowych restauracji
Niemiecka branża hotelarska: brak rąk do pracy
Euro 2012 - Adam Gessler zagląda do kuchni
Sopot: Weronika Marczuk otwiera restaurację
Targi turystyczne Na Styku Kultur już dziś!
Zawód recepcjonisty przejdzie do lamusa?
Zdradzamy tajemnice najszczęśliwszych Polaków
Restauracja parodiuje reklamę z Beckhamem
Coffeeheaven kawiarnią roku
Kolekcja Kibica w restauracjach Sphinx
Polskie Jadło zmienia strategię
Na czym zarabiają pizzerie...

Zgłoś problem z tą stroną »


Bułgarscy restauratorzy naciągali turystów?
Pracownicy McDonalds strajkują
Gault&Millau Tour 2017 w Krakowie
Ostatni dzwonek na zgłoszenia do Weekendu za pół ceny
Sphinx wprowadza aplikację mobilną

więcej »

Ta strona używa COOKIES. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Szczegóły w regulaminie.
OK, zamknij