Serwis Informacjny Branży Turystycznej

Wyszukiwarka

» Dla turystów
» Szukam partnera
» Kupię
» Sprzedam
» Chcę wynająć
» Oddam w wynajem
» Dam pracę
» Dam staż
» Szkolenia
» Szukam pracy

Aktualności: wszystkie

Michelin - gwiazdki dla nowojorskich restauracji

Opublikowany właśnie Michelin Guide New York City 2011 prezentuje zróżnicowaną ofertę 715 lokali gastronomicznych Nowego Jorku.

Gwiazdki Michelin to najwyższe wyróżnienie przyznawane przez inspektorów Michelin. To odznaczenie jest dowodem wybitnej kuchni i konsekwentnego serwowania najlepszej jakości potraw.

Na świecie jest zaledwie 86 restauracji, które mają 3 gwiazdki Michelin. W najnowszej edycji przewodnika po Nowym Jorku 5 restauracji może pochwalić się trzema gwiazdkami, 10 dwiema i 42 restauracje zdobyły po jednej gwiazdce. Od ubiegłego roku to wyróżnienie otrzymało 10 nowych restauracji.

Najnowsza edycja przewodnika Michelin po Nowym Jorku zawiera opisy 95 restauracji kategorii Bib Gourmand - to więcej niż w jakimkolwiek innym mieście na świecie. Kategoria ta, powszechnie znana jako "ulubiony wybór krytyków kulinarnych", przyznawana jest miejscom oferującym wybitne jedzenie po przystępnych cenach. W tegorocznej edycji przewodnika znalazło się 21 nowych restauracji oznaczonych tym wyróżnieniem.

Kategoria Bib Gourmand została bardzo entuzjastycznie przyjęta przez czytelników Czerwonego Przewodnika Michelin. W tej kategorii mieszczą się restauracje, gdzie można zjeść posiłek, składający się z dwóch dań i lampki wina lub deseru za $40. Osobom z mniej zasobnym portfelem przewodnik Michelin rekomenduje dobre restauracje, w których cena posiłku nie przekracza $25. W tegorocznej edycji znalazło się 127 takich miejsc, w tym 17 nowych. Przewodnik po Nowym Jorku z roku na rok poświęca więcej uwagi restauracjom z mniej eleganckich dzielnic niż Manhattan, czyli na przykład z Brooklynu i Queens.

Przygotowując tegoroczny przewodnik, krytycy kulinarni Michelin nadali rekomendacje 715 restauracjom. Niezależnie od tego, czy restauracja zdobyła gwiazdki czy też nie, pojawienie się w przewodniku Michelin jest dużym wyróżnieniem. Zaprezentowane restauracje oferują aż 55 różnych rodzajów kuchni. Najnowsza edycja przewodnika po Nowym Jorku zawiera także 29 restauracji w kategorii "small plates", czyli miejsc oferujących niepowtarzalne menu, atmosferę oraz obsługę. Kategoria ta występuje tylko w Czerwonych Przewodnikach po amerykańskich miastach - Nowym Jorku i Chicago i San Francisco.

Dzięki rygorystycznym kryteriom oceny i doboru restauracji, przewodnik Michelin stał się międzynarodowym wyznacznikiem najlepszej kuchni.
Inspektorzy odwiedzają i oceniają co roku restauracje w 23 krajach, a Czerwone Przewodniki zawierają opisy ponad 45 tysięcy lokali. Ocena dokonywana jest przez anonimowych profesjonalnych krytyków kulinarnych, którzy pracują według jednakowych norm na całym świecie.




Tagi:

Najnowsze:
Wytypowane najlepsze stołeczne bary z ulicznym jedzeniem
Lavazza będzie współpracować z liniami Alitalia
Costa Coffee otworzyła nowe kawiarnie
Jak reklamuje się branża turystyczna?
Pracownicy warszawskiego lokalu strajkują
Znamy laureatów konkursu The World`s 50 Best Restaurants
Groźny incydent w sopockiej restauracji
Sphinx otworzył nową restaurację w Sopocie
Restaurator przyczynił się do śmierci klienta
Browary zmniejszają aktywność reklamową
Cydr zyskuje dużą popularność na polskim rynku
Expo Mazury gospodarzem`Mazury HoReCa festiwal smaków`
Burger King chce inwestować w Polsce
Sphinx otwiera lokal na wrocławskim dworcu
Przed nami 20. edycja Targów EuroGastro
Costa Coffee otwiera pierwszy lokal w Białymstoku
Krajowy rynek zamówień gotowych posiłków przez internet dynamicznie wzrasta
Zabrze gospodarzem VIII Międzynarodowych Targów Turystyki Przemysłowej
Starbucks wejdzie na włoski rynek
Costa Coffee otwiera nową kawiarnię we Wrocławiu
 
Starsze aktualności:
Nowy program lojalnościowy w kawiarniach coffeeheaven
Dziwny włamywacz
Wielka Brytania walczy z otyłością
Nie wszystkie lokale przejmują się zakazem palenia
Festiwal wina na Maderze
Restauracja na wodzie zaprasza na pokład
Dominium Pizza liczy zysk ze sprzedaży online
Hotele Scandic organizują konferencje w zgodzie z naturą
Gastronomia na obcasach
Kulinarny Puchar Polski na Gastro Trendy 2011
Przed branżą turystyczną rozciąga się optymistyczna perspektywa?
Kolejny Małpi Biznes w Warszawie
Jedzenie online coraz popularniejsze
Kucharze dla dzieci w Afryce
Festiwal Oceanów w Lizbonie
Bary i restauracje nie są uczciwe wobec swoich klientów?
Francuski McDonald`s wprowadza śniadania nad Sekwaną
Konkurs "Najlepszy Produkt Ziemi Tarnowskiej" rozstrzygnięty
Piwne ogródki - owocny letni interes?
Sommelier na wagę złota

Zgłoś problem z tą stroną »


 Archiwum 2007 

ryba maślana
Wytypowane najlepsze stołeczne bary z ulicznym jedzeniem
Lavazza będzie współpracować z liniami Alitalia
Costa Coffee otworzyła nowe kawiarnie
Jak reklamuje się branża turystyczna?
Pracownicy warszawskiego lokalu strajkują

więcej »

Ta strona używa COOKIES. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Szczegóły w regulaminie.
OK, zamknij