Serwis Informacjny Branży Turystycznej

Wyszukiwarka

» Dla turystów
» Szukam partnera
» Kupię
» Sprzedam
» Chcę wynająć
» Oddam w wynajem
» Dam pracę
» Dam staż
» Szkolenia
» Szukam pracy

Aktualności: wszystkie

Pomysł branży na reaktywację pomorskiej kuchni

Gastronomicy ze Szczecina i Greifswaldu z Edmundem Kapturem - znanym szczeciński gastronomikiem i szefem Biura Promocji Gastronomii Taberna Libra Polonica - na czele postanowili przywrócić przysmaki pomorskiej kuchni na nadbałtyckie stoły.

Dzięki współpracy specjalistów branży gastronomicznej oraz pieniądzom z Unii Europejskiej powstał projekt reaktywacji starodawnej pomorskiej kuchni. Jego pierwszym krokiem będzie organizacja imprez kulinarnych oraz wydanie czasopisma i książki kucharskiej z pomorskimi specjałami. Zebrane przepisy na potrawy regionalne trafią do naukowców z Akademii Rolniczej, którzy zbadają je i dostosuje do naszych. Następnie przepisy dostaną restauracje, które zaangażują się w projekt. To one dopracują potrawy, zyskując jednocześnie świetną promocje, gdyż takie oryginalne starodawne przysmaki przyciągną mnóstwo klientów.

Kuchnia pomorska to głównie potrawy z ryb, często potrawy z udziałem piwa. Jak dotąd w znane są tylko przepisy na pomorską zupę z chleba, zupę rybną i rybne pierogi, pochodzące z XIX-wiecznej książki "Stettiner Kochbuch". Pomysłodawcy projektu reaktywacji kuchni pomorskiej odnaleźli jeszcze przepis na karpia odrzańskiego w sosie z czarnego bzu.

Na całej akcji zyskają najwięcej pomorskie lokale gastronomiczne, które włączą do oferty odnalezione oryginalne przepisy. I turyści, którzy już niedługo będą mogli zjeść na Pomorzu coś naprawdę regionalnego.





Tagi:


Komentarze:

brawo, świetny pomysł [2008-08-13 09:57 80.52.161.*]
to naprawdę świetny pomysł. na pomorzu można zjeść wiele świetnych dań, ale są to głównie dania kuchni kaszubskiej i kurpiowskiej, w okolicach trójmiasta, głównie kaszubskiej. jeśli zapyta się kogokolwiek, czy zna jakiekolwiek tradycyjne danie typowo pomorskie, to zazwyczaj okazuje się, że nie. dlatego jeszcze raz brawo i powodzenia odpowiedz »

brawo dla propagatorów kuchni pomorskiej [2004-11-30 00:11 .*]
Z dużym zadowoleniem odbieramy, jako gdańska firma ANTONIEFF- mini hotele w Ustce oraz Elblągu ( a niebawem i Gdańsku ) - cenną inicjatywę wybitnego gastronomika - Pana Edmunda Kaptura, mającą na celu stworzenie kolejnego produktu turystycznego. Regionalny charakter projektu sprawia, że kierowani solidarnością lokalną przyklaskujemy temu oczywistemu, a zarazem niebanalnemu pomysłowi. Popieraliśmy Go aktywnie między innymi poprzez intensywne kontakty w trakcie minionego Tour Salonu i wspólną ekspozycję. Wielu dalszych sukcesów, Panie Edmundzie. odpowiedz »


Najnowsze:
Bułgarscy restauratorzy naciągali turystów?
Pracownicy McDonalds strajkują
Gault&Millau Tour 2017 w Krakowie
Ostatni dzwonek na zgłoszenia do Weekendu za pół ceny
Sphinx wprowadza aplikację mobilną
AmRest przejmuje restauracje w Niemczech
Klient restauracji zapłaci za negatywny komentarz?
Restauracje dostaną pieniądze za rezygnację z przyjmowania gotówki
Pierwsze food trucki przyjechały pod Tatry
Mc Donalds wprowadza nową opcję dla klientów
Pożar karczmy w Małopolsce
Ile płacą w Polsce piwowarzy tytułem akcyzy?
McDonalds przestanie być sponsorem Igrzysk Olimpijskich
Gault&Millau wybrał najlepszych szefów kuchni w centralnej Polsce
Sfinks Polska planuje nowy program motywacyjny
KFC zmienia model działania lokali
Klienci restauracji nie rozpoznają paragonów?
AmRest wchodzi na rynek francuski
Sieć fast food wchodzi na polski rynek
Wenecja walczy z jedzeniem na wynos
 
Starsze aktualności:
Wrocław: zniżki na otwarcie terminalu
Konkurs Młody Kreator Sztuki Kulinarnej
Gdzie dobrze zjeść?
Verismo: Starbucks będzie sprzedawać ekspresy
Polacy jedzą frytki, bo nie mają pieniędzy
Włosi nadal uwielbiają pizzę
Bestsellery deserowe
Kolekcja Kibica w restauracjach Sphinx
AmRest: 100 nowych restauracji
Niemiecka branża hotelarska: brak rąk do pracy
Euro 2012 - Adam Gessler zagląda do kuchni
Sopot: Weronika Marczuk otwiera restaurację
Targi turystyczne Na Styku Kultur już dziś!
Zawód recepcjonisty przejdzie do lamusa?
Zdradzamy tajemnice najszczęśliwszych Polaków
Restauracja parodiuje reklamę z Beckhamem
Coffeeheaven kawiarnią roku
Kolekcja Kibica w restauracjach Sphinx
Polskie Jadło zmienia strategię
Na czym zarabiają pizzerie...

Zgłoś problem z tą stroną »


Bułgarscy restauratorzy naciągali turystów?
Pracownicy McDonalds strajkują
Gault&Millau Tour 2017 w Krakowie
Ostatni dzwonek na zgłoszenia do Weekendu za pół ceny
Sphinx wprowadza aplikację mobilną

więcej »

Ta strona używa COOKIES. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Szczegóły w regulaminie.
OK, zamknij