Serwis Informacjny Branży Turystycznej

Wyszukiwarka

» Dla turystów
» Szukam partnera
» Kupię
» Sprzedam
» Chcę wynająć
» Oddam w wynajem
» Dam pracę
» Dam staż
» Szkolenia
» Szukam pracy

Aktualności: wszystkie

Czerwony Przewodnik Michelin opisał w tym roku 32 polskie restauracje

Wczoraj (16.03.09) zaprezentowano 28 wydanie Czerwonego Przewodnika Michelin. Najnowsza jego edycja opisuje 32 polskie restauracje. W poprzednim wydaniu przewodnik zamieścił informacje o 29 restauracjach z Polski.

Tegoroczna edycja Czerwonego Przewodnika Michelin "Main Cities of Europe 2009" w sumie uwzględnia prawie 1600 lokali z 20 krajów. Najwięcej opisanych restauracji znajduje się w Wielkiej Brytanii (277) i we Francji (263), a najmniej w Grecji (13). Z Polski opisanych jest po 16 lokali z Krakowa i Warszawy. Jedna restauracja z polskiej stolicy została oznaczona symbolem Bib Gourmand (na 1600 restauracji symbol ten otrzymało 195 restauracji).

Niestety żadna polska restauracja nie została wyróżniona gwiazdką. Michelin przyznaje restauracjom swoje rekomendacje. Za bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii lokal dostaje jedną gwiazdkę. Za rewelacyjną kuchnię, wartą odwiedzenia dwie gwiazdki. Najwyższą rekomendacją są trzy gwiazdki przyznane za wyjątkową kuchnię, wartą specjalnej podróży.





Tagi:


Komentarze:

Polskie restauracje w przewodniku Michelina [2009-03-19 14:30 83.15.101.*]
niepełna lista (wg: www.polonia.wp.pl)
WARSZAWA
Restauracja Polska Tradycja, Restauracja Pod Gigantami, Restauracja Polska Różana, Ale Gloria, Dom Polski, Belvedere, Bistro de Paris, Restauracja Hotelu Rialto, Rubikon, U Fukiera, Flik, Qchnia Artystyczna i Absynt (Bib Gourmand)
KRAKÓW
Wierzynek, Wentzl, Cyrano de Bergerac, Copernicus, La Fontaine, Pod Różą, Cul-de-Sac, Ancora, Leonardo, Szara, Farina, Miód Malina, Del Papa, C.K. Dezerterzy, Tesoro del Mar, Szara Kazimierz
odpowiedz »


Najnowsze:
Bułgarscy restauratorzy naciągali turystów?
Pracownicy McDonalds strajkują
Gault&Millau Tour 2017 w Krakowie
Ostatni dzwonek na zgłoszenia do Weekendu za pół ceny
Sphinx wprowadza aplikację mobilną
AmRest przejmuje restauracje w Niemczech
Klient restauracji zapłaci za negatywny komentarz?
Restauracje dostaną pieniądze za rezygnację z przyjmowania gotówki
Pierwsze food trucki przyjechały pod Tatry
Mc Donalds wprowadza nową opcję dla klientów
Pożar karczmy w Małopolsce
Ile płacą w Polsce piwowarzy tytułem akcyzy?
McDonalds przestanie być sponsorem Igrzysk Olimpijskich
Gault&Millau wybrał najlepszych szefów kuchni w centralnej Polsce
Sfinks Polska planuje nowy program motywacyjny
KFC zmienia model działania lokali
Klienci restauracji nie rozpoznają paragonów?
AmRest wchodzi na rynek francuski
Sieć fast food wchodzi na polski rynek
Wenecja walczy z jedzeniem na wynos
 
Starsze aktualności:
Wrocław: zniżki na otwarcie terminalu
Konkurs Młody Kreator Sztuki Kulinarnej
Gdzie dobrze zjeść?
Verismo: Starbucks będzie sprzedawać ekspresy
Polacy jedzą frytki, bo nie mają pieniędzy
Włosi nadal uwielbiają pizzę
Bestsellery deserowe
Kolekcja Kibica w restauracjach Sphinx
AmRest: 100 nowych restauracji
Niemiecka branża hotelarska: brak rąk do pracy
Euro 2012 - Adam Gessler zagląda do kuchni
Sopot: Weronika Marczuk otwiera restaurację
Targi turystyczne Na Styku Kultur już dziś!
Zawód recepcjonisty przejdzie do lamusa?
Zdradzamy tajemnice najszczęśliwszych Polaków
Restauracja parodiuje reklamę z Beckhamem
Coffeeheaven kawiarnią roku
Kolekcja Kibica w restauracjach Sphinx
Polskie Jadło zmienia strategię
Na czym zarabiają pizzerie...

Zgłoś problem z tą stroną »


Bułgarscy restauratorzy naciągali turystów?
Pracownicy McDonalds strajkują
Gault&Millau Tour 2017 w Krakowie
Ostatni dzwonek na zgłoszenia do Weekendu za pół ceny
Sphinx wprowadza aplikację mobilną

więcej »

Ta strona używa COOKIES. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Szczegóły w regulaminie.
OK, zamknij