Serwis Informacjny Branży Turystycznej

Wyszukiwarka

» Dla turystów
» Szukam partnera
» Kupię
» Sprzedam
» Chcę wynająć
» Oddam w wynajem
» Dam pracę
» Dam staż
» Szkolenia
» Szukam pracy

Aktualności: wszystkie

Czerwony Przewodnik Michelin opisał w tym roku 32 polskie restauracje

Wczoraj (16.03.09) zaprezentowano 28 wydanie Czerwonego Przewodnika Michelin. Najnowsza jego edycja opisuje 32 polskie restauracje. W poprzednim wydaniu przewodnik zamieścił informacje o 29 restauracjach z Polski.

Tegoroczna edycja Czerwonego Przewodnika Michelin "Main Cities of Europe 2009" w sumie uwzględnia prawie 1600 lokali z 20 krajów. Najwięcej opisanych restauracji znajduje się w Wielkiej Brytanii (277) i we Francji (263), a najmniej w Grecji (13). Z Polski opisanych jest po 16 lokali z Krakowa i Warszawy. Jedna restauracja z polskiej stolicy została oznaczona symbolem Bib Gourmand (na 1600 restauracji symbol ten otrzymało 195 restauracji).

Niestety żadna polska restauracja nie została wyróżniona gwiazdką. Michelin przyznaje restauracjom swoje rekomendacje. Za bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii lokal dostaje jedną gwiazdkę. Za rewelacyjną kuchnię, wartą odwiedzenia dwie gwiazdki. Najwyższą rekomendacją są trzy gwiazdki przyznane za wyjątkową kuchnię, wartą specjalnej podróży.





Tagi:


Komentarze:

Polskie restauracje w przewodniku Michelina [2009-03-19 14:30 83.15.101.*]
niepełna lista (wg: www.polonia.wp.pl)
WARSZAWA
Restauracja Polska Tradycja, Restauracja Pod Gigantami, Restauracja Polska Różana, Ale Gloria, Dom Polski, Belvedere, Bistro de Paris, Restauracja Hotelu Rialto, Rubikon, U Fukiera, Flik, Qchnia Artystyczna i Absynt (Bib Gourmand)
KRAKÓW
Wierzynek, Wentzl, Cyrano de Bergerac, Copernicus, La Fontaine, Pod Różą, Cul-de-Sac, Ancora, Leonardo, Szara, Farina, Miód Malina, Del Papa, C.K. Dezerterzy, Tesoro del Mar, Szara Kazimierz
odpowiedz »


Najnowsze:
Gorąca kawa na wynos
McDonalds przestanie być sponsorem Igrzysk Olimpijskich
Savoir-vivre w francuskich McDonalds
Krajowa Rada Gastronomii i Cateringu chce złagodzenia zakazu handlu w niedziele
Gault&Millau wybrał najlepszych szefów kuchni w centralnej Polsce
Gastronomiczny festiwal w Sandomierzu
Sfinks Polska planuje nowy program motywacyjny
KFC zmienia model działania lokali
Klienci restauracji nie rozpoznają paragonów?
AmRest wchodzi na rynek francuski
Sieć fast food wchodzi na polski rynek
Wenecja walczy z jedzeniem na wynos
Food trucki zagoszczą pod Tatrami
Firmy cateringowe w okresie świątecznym zarabiają coraz więcej
Sfinks Polska ujawnia nową strategię
Konferencja poświęcona wyzwaniom stojącym przed gastronomią
Wyrok po Kuchennych rewolucjach
Polskie browary wśród najlepszych na świecie
Polska Rada Winiarstwa ustaliła priorytety na rok 2017
Zmieniają się preferencje Polaków w spożyciu alkoholu
 
Starsze aktualności:
AmRest: 100 nowych restauracji
Niemiecka branża hotelarska: brak rąk do pracy
Euro 2012 - Adam Gessler zagląda do kuchni
Sopot: Weronika Marczuk otwiera restaurację
Targi turystyczne Na Styku Kultur już dziś!
Zawód recepcjonisty przejdzie do lamusa?
Zdradzamy tajemnice najszczęśliwszych Polaków
Restauracja parodiuje reklamę z Beckhamem
Coffeeheaven kawiarnią roku
Kolekcja Kibica w restauracjach Sphinx
Polskie Jadło zmienia strategię
Na czym zarabiają pizzerie...
Mróz psuje smak piwa
Głodny i zapracowany? Odwiedź restaurację online
Do restauracji w samych majtkach...
Olsztyn: spłonęły dwie restauracje
McDonalds: tymczasowa restauracja
Drive - Thru Starbucks, czyli kawa dla zmotoryzowanych
Preferencje piwoszy
McDonalds zamyka restauracje

Zgłoś problem z tą stroną »


Gorąca kawa na wynos
McDonalds przestanie być sponsorem Igrzysk Olimpijskich
Savoir-vivre w francuskich McDonalds
Krajowa Rada Gastronomii i Cateringu chce złagodzenia zakazu handlu w niedziele
Gault&Millau wybrał najlepszych szefów kuchni w centralnej Polsce

więcej »

Ta strona używa COOKIES. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Szczegóły w regulaminie.
OK, zamknij