Serwis Informacjny Branży Turystycznej

Wyszukiwarka

» Dla turystów
» Szukam partnera
» Kupię
» Sprzedam
» Chcę wynająć
» Oddam w wynajem
» Dam pracę
» Dam staż
» Szkolenia
» Szukam pracy

Aktualności: wszystkie

ARSS: powstanie 350 franczyzowych barów i pizzerii

Według ekspertów branży, w tym roku w Polsce przybędzie 350 franczyzowych lokali gastronomicznych. Coraz więcej przedsiębiorców jest bowiem zainteresowanych inwestycjami w gastronomię - napisał "Puls Biznesu".

W 2009 roku w Polsce powstało ok. 300 punktów gastronomicznych opartych na franczyzie. Ich uruchomienie pochłonęło łącznie blisko 90 mln zł - podają eksperci Akademii Rozwoju Systemów Sieciowych (ARSS).

Najlepiej na polskim rynku rozwijają się pizzerie i fast foody. W 2009 roku powstało 140 pizzerii - pod 26 różnymi markami. W tym jednak najwięcej, bo aż 40 pod marką Gruby Benek oraz po 25-30 lokali Biesiadowo i Da Grasso. Barów szybkiej obsługi przybyło około 100. Najwięcej nowych lokali, bo 34 powstało pod logo New York Hot Dog, 19 barów Subway i 17 McDonaldsów.

Z badań wynika, że inne segmenty gastronomii (restauracje, kawiarnie) nie cieszyły się tak dużym powodzeniem. Powodem był kryzys i małe zainteresowanie przedsiębiorców.





Tagi:

Najnowsze:
McDonald`s Polska ma nowego prezesa
Restaurator przyczynił się do śmierci klienta
AmRest sfinalizował transakcję kupna operatora niemieckiego Starbucksa
Sfinks rozważa przejęcie trzech marek gastronomicznych
Restauratorzy spotkali się na Mazurach
Steki wołowe - jak często je jadamy?
Browary zmniejszają aktywność reklamową
Cydr zyskuje dużą popularność na polskim rynku
Expo Mazury gospodarzem`Mazury HoReCa festiwal smaków`
Burger King chce inwestować w Polsce
Sphinx otwiera lokal na wrocławskim dworcu
Przed nami 20. edycja Targów EuroGastro
Costa Coffee otwiera pierwszy lokal w Białymstoku
Krajowy rynek zamówień gotowych posiłków przez internet dynamicznie wzrasta
Zabrze gospodarzem VIII Międzynarodowych Targów Turystyki Przemysłowej
Starbucks wejdzie na włoski rynek
Costa Coffee otwiera nową kawiarnię we Wrocławiu
Sphinx otwiera nowy lokal
W karnawale wzrasta sprzedaż alkoholu
Polskie restauracje wezmą udział w akcji `Smak Francji`
 
Starsze aktualności:
Nie wszystkie lokale przejmują się zakazem palenia
Festiwal wina na Maderze
Restauracja na wodzie zaprasza na pokład
Dominium Pizza liczy zysk ze sprzedaży online
Hotele Scandic organizują konferencje w zgodzie z naturą
Gastronomia na obcasach
Kulinarny Puchar Polski na Gastro Trendy 2011
Przed branżą turystyczną rozciąga się optymistyczna perspektywa?
Kolejny Małpi Biznes w Warszawie
Jedzenie online coraz popularniejsze
Kucharze dla dzieci w Afryce
Festiwal Oceanów w Lizbonie
Bary i restauracje nie są uczciwe wobec swoich klientów?
Francuski McDonald`s wprowadza śniadania nad Sekwaną
Konkurs "Najlepszy Produkt Ziemi Tarnowskiej" rozstrzygnięty
Piwne ogródki - owocny letni interes?
Sommelier na wagę złota
Szefowie kuchni walczą z głodem na świecie
Smakowity festiwal tuż tuż
Chłopskie Jadło z nowym menu

Zgłoś problem z tą stroną »


 Archiwum 2012 

ryba maślana
McDonald`s Polska ma nowego prezesa
Restaurator przyczynił się do śmierci klienta
AmRest sfinalizował transakcję kupna operatora niemieckiego Starbucksa
Sfinks rozważa przejęcie trzech marek gastronomicznych
Restauratorzy spotkali się na Mazurach

więcej »

Ta strona używa COOKIES. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Szczegóły w regulaminie.
OK, zamknij