Serwis Informacjny Branży Turystycznej

Wyszukiwarka

» Dla turystów
» Szukam partnera
» Kupię
» Sprzedam
» Chcę wynająć
» Oddam w wynajem
» Dam pracę
» Dam staż
» Szkolenia
» Szukam pracy

Aktualności: wszystkie

ARSS: powstanie 350 franczyzowych barów i pizzerii

Według ekspertów branży, w tym roku w Polsce przybędzie 350 franczyzowych lokali gastronomicznych. Coraz więcej przedsiębiorców jest bowiem zainteresowanych inwestycjami w gastronomię - napisał "Puls Biznesu".

W 2009 roku w Polsce powstało ok. 300 punktów gastronomicznych opartych na franczyzie. Ich uruchomienie pochłonęło łącznie blisko 90 mln zł - podają eksperci Akademii Rozwoju Systemów Sieciowych (ARSS).

Najlepiej na polskim rynku rozwijają się pizzerie i fast foody. W 2009 roku powstało 140 pizzerii - pod 26 różnymi markami. W tym jednak najwięcej, bo aż 40 pod marką Gruby Benek oraz po 25-30 lokali Biesiadowo i Da Grasso. Barów szybkiej obsługi przybyło około 100. Najwięcej nowych lokali, bo 34 powstało pod logo New York Hot Dog, 19 barów Subway i 17 McDonaldsów.

Z badań wynika, że inne segmenty gastronomii (restauracje, kawiarnie) nie cieszyły się tak dużym powodzeniem. Powodem był kryzys i małe zainteresowanie przedsiębiorców.





Tagi:

Najnowsze:
Wino to nie alkohol?
Jakie szkolenia odbędą się na Targach WorldHotel i EuroGastro?
Z jakim wynikiem rok zakończyła grupa Sfinks Polska?
Konferencja poświęcona wyzwaniom stojącym przed gastronomią
Restauracje będą szkolić personel jak obsługiwać osoby niewidome?
Grupa AmRest wykupi 42 restauracje we Francji
Wyrok po Kuchennych rewolucjach
Polskie browary wśród najlepszych na świecie
Polska Rada Winiarstwa ustaliła priorytety na rok 2017
Zmieniają się preferencje Polaków w spożyciu alkoholu
McDonalds sprzedaje udziały na rynku chińskim
Rynek usług cateringowych dynamicznie rośnie
Sfinks Polska przejmie sieć pizzerii
Jakie świąteczne przysmaki jadają Chorwaci?
Wyrok w sprawie karmienia piersią w restauracji
Jak reklamowały się browary w trzecim kwartale
Sfinks negocjuje przejęcie sieci pizzerii
Znamy zwycięzców krajowych Mistrzostw Młodych Kucharzy
Ile zarobił Sfinks Polska w trzech kwartałach?
Praca w nadgodzinach - kto ma zbierać dowody?
 
Starsze aktualności:
Polskie Jadło zmienia strategię
Na czym zarabiają pizzerie...
Mróz psuje smak piwa
Głodny i zapracowany? Odwiedź restaurację online
Do restauracji w samych majtkach...
Olsztyn: spłonęły dwie restauracje
McDonalds: tymczasowa restauracja
Drive - Thru Starbucks, czyli kawa dla zmotoryzowanych
Preferencje piwoszy
McDonalds zamyka restauracje
Hamburger z robalem
Niebieskie menu w Warszawie
Zamów pizzę przez iPhone`a
Niemcy drugą potęgą kulinarną w Europie
Czytelnicy Warsaw Insider ocenili stolicę
Wielki Finał Independent Flair League już w sobotę
Amrest wprowadza karty podarunkowe typu pre-paid
Nielegalna działalność byłego prezesa AmRest
Więcej lokali KFC i Pizza Hut
Kuchnia Polska na francuskich salonach

Zgłoś problem z tą stroną »


Wino to nie alkohol?
Jakie szkolenia odbędą się na Targach WorldHotel i EuroGastro?
Z jakim wynikiem rok zakończyła grupa Sfinks Polska?
Konferencja poświęcona wyzwaniom stojącym przed gastronomią
Restauracje będą szkolić personel jak obsługiwać osoby niewidome?

więcej »

Ta strona używa COOKIES. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Szczegóły w regulaminie.
OK, zamknij