Serwis Informacjny Branży Turystycznej

Wyszukiwarka

» Dla turystów
» Szukam partnera
» Kupię
» Sprzedam
» Chcę wynająć
» Oddam w wynajem
» Dam pracę
» Dam staż
» Szkolenia
» Szukam pracy

Aktualności: wszystkie

Kto wygrał krajowy finał konkursu Barista of the Year 2014?

W Warszawie rozstrzygnięto krajowy finał konkursu Barista of the Year 2014, organizowanego przez CHI Polska. Jego zwycięzca będzie reprezentował Polskę w finale europejskim, który po raz pierwszy organizowany będzie w Polsce, w dniach 12-13 sierpnia.

Finał krajowy konkursu Barista of the Year 2014 odbył się w piątek, 27 czerwca br. w klubie LOFT44 w Warszawie. Jego zwycięzcą został Dariusz Pieczara z Krakowa. Może poszczycić się nie tylko tytułem Baristy Roku, ale również autora najlepszego Drinka Dowolnego. " Mój drink to połączenie syropu gruszkowego z ekstraktem fiołkowym" - zdradził zwycięzca.

Drugie miejsce przypadło Łukaszowi Marcinkowskiemu z Warszawy. Na podium stanął również drugi krakowianin - Konrad Konieczny, który zajął trzecie miejsce.

Zawodnicy rywalizowali w dwóch konkurencjach:

  • Espresso Race - przygotowanie jak największej ilości espresso w ciągu dwóch minut, przy czym równie istotnym kryterium jest jakość przyrządzonych kaw. Podczas zawodów padł rekord - 17 espresso w ciągu 2 minut!
  • Drink Dowolny - zadanie polegało na przygotowaniu dwóch identycznych drinków kawowych na bazie espresso, według własnego pomysłu. Czas na przygotowanie to osiem minut.


"Z ogromną przyjemnością obserwuję jak nasi bariści się rozwijają i doskonalą swoje umiejętności. Wszyscy mają pasję, dumę i osobowość. Dobrze, że nie musiałem ich oceniać w tym konkursie, bo naprawdę wybór był trudny. Jedno jest pewne, wszyscy wkładają wiele serca w każdą przygotowaną przez siebie filiżankę i jestem pewien, że nasi klienci to widzą". - powiedział Andrzej Jackiewicz, dyrektor zarządzający CHI Polska.




Tagi:

Najnowsze:
Gorąca kawa na wynos
McDonalds przestanie być sponsorem Igrzysk Olimpijskich
Savoir-vivre w francuskich McDonalds
Krajowa Rada Gastronomii i Cateringu chce złagodzenia zakazu handlu w niedziele
Gault&Millau wybrał najlepszych szefów kuchni w centralnej Polsce
Gastronomiczny festiwal w Sandomierzu
Sfinks Polska planuje nowy program motywacyjny
KFC zmienia model działania lokali
Klienci restauracji nie rozpoznają paragonów?
AmRest wchodzi na rynek francuski
Sieć fast food wchodzi na polski rynek
Wenecja walczy z jedzeniem na wynos
Food trucki zagoszczą pod Tatrami
Firmy cateringowe w okresie świątecznym zarabiają coraz więcej
Sfinks Polska ujawnia nową strategię
Konferencja poświęcona wyzwaniom stojącym przed gastronomią
Wyrok po Kuchennych rewolucjach
Polskie browary wśród najlepszych na świecie
Polska Rada Winiarstwa ustaliła priorytety na rok 2017
Zmieniają się preferencje Polaków w spożyciu alkoholu
 
Starsze aktualności:
AmRest: 100 nowych restauracji
Niemiecka branża hotelarska: brak rąk do pracy
Euro 2012 - Adam Gessler zagląda do kuchni
Sopot: Weronika Marczuk otwiera restaurację
Targi turystyczne Na Styku Kultur już dziś!
Zawód recepcjonisty przejdzie do lamusa?
Zdradzamy tajemnice najszczęśliwszych Polaków
Restauracja parodiuje reklamę z Beckhamem
Coffeeheaven kawiarnią roku
Kolekcja Kibica w restauracjach Sphinx
Polskie Jadło zmienia strategię
Na czym zarabiają pizzerie...
Mróz psuje smak piwa
Głodny i zapracowany? Odwiedź restaurację online
Do restauracji w samych majtkach...
Olsztyn: spłonęły dwie restauracje
McDonalds: tymczasowa restauracja
Drive - Thru Starbucks, czyli kawa dla zmotoryzowanych
Preferencje piwoszy
McDonalds zamyka restauracje

Zgłoś problem z tą stroną »


ryba maślana
Gorąca kawa na wynos
McDonalds przestanie być sponsorem Igrzysk Olimpijskich
Savoir-vivre w francuskich McDonalds
Krajowa Rada Gastronomii i Cateringu chce złagodzenia zakazu handlu w niedziele
Gault&Millau wybrał najlepszych szefów kuchni w centralnej Polsce

więcej »

Ta strona używa COOKIES. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Szczegóły w regulaminie.
OK, zamknij