Serwis Informacjny Branży Turystycznej

Wyszukiwarka

» Dla turystów
» Szukam partnera
» Sprzedam
» Chcę wynająć
» Oddam w wynajem
» Dam pracę
» Dam staż
» Szkolenia
» Szukam pracy

Aktualności: wszystkie

Nielegalnie działająca restauracja w Warszawie

Restauracja po dawnym klubie Le Madame działa nielegalnie. Trwa to już od półtora roku. Pomimo to władze Śródmieścia nie składają wniosku o eksmisję - pisze "Gazeta Wyborcza".

Klub Le Madame przy ul. Koziej był popularny w środowiskach lewicowych i mniejszości seksualnych. Jednak w 2006 r. klub eksmitowano. Za przyczynę podano skargi mieszkańców i długi właściciela Krystiana Legierskiego. Pozostawiony w taki sposób lokal, zdominowane ówcześnie przez PiS, władze Śródmieścia wynajęły bez przetargu fundacji Europejski Instytut Naukowy (EIN). Wynajęto również dodatkowe pomieszczenie od ul. Freta. Za ponad 1,5 tys. m kw. powierzchni fundacja płaci miastu stawki w wysokości 12,45 zł za m kw. kiedy na Nowym Mieście rynkowe czynsze to nawet 80 zł za m kw.

Na prawie całym parterze w lokalu po Le Madame działa zwykła restauracja z ogródkiem nazwana Galerią Freta. Kiedy o sprawie napisała w maju br. "Gazeta Wyborcza" władze Śródmieścia wypowiedziały umowę najmu. Zarząd dzielnicy pisał, że najemca złamał prawo ponieważ używał lokalu w sposób sprzeczny z umową. Na prawie całej wynajmowanej powierzchni prowadził działalność o charakterze komercyjnym. Jednak mimo takiego obrotu spraw restauracja Galeria Freta działa do chwili obecnej.

Sprawę skomentował dr Jarosław Świeczkowski, prezes Krajowej Rady Komorniczej - Nie rozumiem władz Śródmieścia. Nielegalny najemca zwykle próbuje opóźnić oddanie lokalu. To własność dzielnicy, która ma prawo go odzyskać. Do tego konieczny jest pozew o eksmisję. Na własne życzenie dzielnica wciąż nie przejęła tych pomieszczeń.




Tagi:

Najnowsze:
MSiT rozpoczyna program promujący polskie atrakcje turystyczne
Nowy konkurs na targach WorldHotel
Poznański przewodnik kulinarny już dostępny
Czym kierować się tworząc ofertę lunchową restauracji hotelowej?
Jak reklamują się browary?
Jakie wyniki zanotował AmRest?
Na co klienci zwracają uwagę przy wyborze restauracji?
Jakie wyniki osiągnął Sfinks Polska?
Piwowarstwo domowe zdobywa coraz większą popularność
Kompania Piwowarska chce zacieśnić kontakt z restauratorami
Przedrostek Mc tylko dla McDonald`s
Bary fast food zapłacą wyższy podatek VAT?
Pracownicy warszawskiego lokalu strajkują
Znamy laureatów konkursu The World`s 50 Best Restaurants
Groźny incydent w sopockiej restauracji
Sphinx otworzył nową restaurację w Sopocie
Restaurator przyczynił się do śmierci klienta
Browary zmniejszają aktywność reklamową
Cydr zyskuje dużą popularność na polskim rynku
Expo Mazury gospodarzem`Mazury HoReCa festiwal smaków`
 
Starsze aktualności:
Kuchnia Polska na francuskich salonach
Degustacja wina w Czechach
Sphinx dostał Godło Jakości Obsługi
Mex Polska sprzedał akcje za 10 mln
Da Grasso zaprasza na weekend amerykański do Łodzi
Polacy chcą jeść nie tylko smacznie, ale i zdrowo
Krakowscy kelnerzy też pobiegną
Nowa kawiarnia Starbucks w Warszawie
Nowy program lojalnościowy w kawiarniach coffeeheaven
Dziwny włamywacz
Wielka Brytania walczy z otyłością
Nie wszystkie lokale przejmują się zakazem palenia
Festiwal wina na Maderze
Restauracja na wodzie zaprasza na pokład
Dominium Pizza liczy zysk ze sprzedaży online
Hotele Scandic organizują konferencje w zgodzie z naturą
Gastronomia na obcasach
Kulinarny Puchar Polski na Gastro Trendy 2011
Przed branżą turystyczną rozciąga się optymistyczna perspektywa?
Kolejny Małpi Biznes w Warszawie

Zgłoś problem z tą stroną »


ryba maślana
MSiT rozpoczyna program promujący polskie atrakcje turystyczne
Nowy konkurs na targach WorldHotel
Poznański przewodnik kulinarny już dostępny
Czym kierować się tworząc ofertę lunchową restauracji hotelowej?
Jak reklamują się browary?

więcej »

Ta strona używa COOKIES. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Szczegóły w regulaminie.
OK, zamknij